Vízszigetelés: bontás nélküli injektálás

 

A helyszíni szemle során fontos a vízszivárgási és a hő híd megállapítása mellett a probléma pontos okának, miért és mitől megállapítása.

Lehetséges problémák lehetnek: 

A sérült vagy rossz minőségű szigetelésen feláramló vízpára magával szállítja az ásványi sókat (például salétrom), amely só kivirágzás formájában megjelenik.

 

A penészedést elsősorban a rossz hővezető képességű tégla (és falazási technológia) a magas páratartalom, az alul szellőzött helység (műanyag nyílászárók) okozza, a bútorokkal elzárt északi részeken jelentkezik leginkább. 

 

Mi a különbség a penészes és a salétromos fal között?

A megnövekvő talajvíz hatására nyomás alakul ki és a sérült szigetelésen keresztül felszívódik a falon. Általában 40-50 cm magasságig, de ez a víznyomástól függ. A falon kiül a salétrom só. Amikor a talajvíz visszahúzódik vagy esik a nyomás a fal száradni kezd. A só viszont a falon megmarad. Előfordul, hogy a belső megnövekedett páratartalomból felveszi a nedvességet és olyan hatása van mintha vizes lenne a fal pedig csak a külső felülete nedves. A folyamat mindig ismétlődik és a vizesedés egyre magasabbra terjedhet. Hideg érzetet okoz.

A penészes fal a belső magas páratartalomból adódik: növények, ruhaszárítás, gázzal való főzés. alul fűtöttség, szigeteletlen fal, a beton koszorún a szigetelés hiánya, a talajvíz által okozott vizes fal.

A felhalmozódott vízpárát a levegő már nem tudja megtartani ekkor alakul ki a harmatpont és a lakás leghidegebb pontján lecsapódik a víz. A folyamatos lecsapódástól a falfelülete nem tud kiszáradni és ebből adódóan gomba baktériumok alakulnak ki a vizes falon, ami sajnos a levegőbe is kerül párolgás útján. Ez asztmát és más légúti betegségeket is okozhat. Tehát a salétromos falat a talajvíz, míg a penészes falat a belső magas páratartalom okozza. A legrosszabb védekezés, amikor a hungarocell szigeteléssel zárják le a külső falakat, ezáltal csak befelé tud párologni a feltörekvő vízpára, így idézve elő a magas páratartalmat, penészedést és dohos szagot.

Egy érdekes esettel találkoztunk: egyik helyszíni szemle során a tulajdonos nem értette, eddig nem volt vizes a ház most mi lehet az oka? Ugyanis az történt, a ház előtt állt egy 30 éves fenyőfa, amit kivágtak. A fák gyökerei nagy mennyiségű vizet vesznek fel, valamint vízereket képeznek maguk felé, így már a fa kivágása után nem volt ami a vizet felszívja és a ház alá folyt.

 

A megoldás a vizesedés ellen

Ezen problémák ellen fejlesztették ki ezt az új innovatív technológiát, melynek lényege, hogy speciális szilán bázisú anyagot juttatunk a régi szigetelés és a tégla fuga vonalvezetésébe, amely felszívódik, és egy teljesen új vízszigetelés alakul ki.

Előnye: más technológiai kivitelezéssel szemben bontás nélkül kevés porral jár és nincs törmelék az eljárás során, így ez kellemetlenséggel nem jár. Az injektálás után javasolt a falszárító vakolat csere, melyet szükség esetén szintén elvégzünk. Ez biztosítja a falak utólagos lélegzését. Ez a speciális légáteresztő vakolat a falban lévő vizet elpárologtatja pórusos szerkezetének köszönhetően, valamint magában tartja az ásványi sókat. Felhordása 1,5-2 cm vastagon történik. 

Légáteresztő vakolat további előnyös tulajdonságai: 

- Kiváló víz záróság és kiváló légáteresztő képesség 

- Pára áteresztő képesség 

- Belső- és külső oldali szigetelésként egyaránt alkalmazható 

- Jó tapadó képesség 

- Kiváló szulfátálló képesség 

- Fagyálló 

- Nedvességnek ellenáll 

- Nedves alapfelületre is felhordható 

- Só kivirágzással szemben ellenálló 

- Csapóesővel szemben ellenálló

 

Az elvégzett munkákra  garanciát vállalunk és a megrendelő részére referenciát is tudunk biztosítani.

 

 

 

 

Tisztelettel:Török József 

Tel:0620-385-5251

Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.